mee ja tee se

tiistai 24. maaliskuuta 2015

PEIKONLEHDEN LISÄÄMINEN / MONSTERA DELICIOSA
Peikonlehti on asustellut meillä reilun 8 kuukautta – ja kasvanut sinä aikana uskomattoman paljon!

Syyskuussa siirsin peikonlehden sen alkuperäisestä suojaisasta paikasta olohuoneen nurkasta ruokailuhuoneen ikkunalaudalle. Talven myötä, ennen kuin tajusin mitä olikaan tapahtunut, peikonlehti oli kasvanut aivan vinoon. Se pakeni ikkunasta hohtavaa kylmää. Siirsin peikonlehden takaisin alkuperäiseen nurkkaansa, huomatakseni, että se ei enää mahtunut sinne. Tai mahtui, mutta peitti samalla osan televisioruudusta. Voitte kuvitella kuinka innoissaan talon isäntä tästä oli :D

Olen siis oppinut, että ikkunalauta ei ole peikonlehden paikka. Lisäksi olen oppinut, että peikonlehteä ei kannata harkitsemattomasti siirrellä. Se saattaa muuttaa kasvusuuntaansa ja koska se kasvaa hyvin nopeasti, lopputuloksena voi olla aikamoinen sekamelska.

Viime viikonloppuna päätin, että on aika jakaa peikonlehti useampaan osaan. Ottaa uusi alku, hieman paremmilla tiedoilla peikonlehden hoidosta. Netistä löytyi monenlaista ohjetta. Lopulta päätin pelata varman päälle eli koittaa lisäämistä useammalla tavalla.

Leikkasin peikonlehdestä kaksi suurta latvaversoa, joissa oli ilmajuuria. Leikkasin ilmajuurien välistä pois lehdet (ja niiden varret). Istutin toisen latvaversoista suoraan ruukkuun. Toisen latvaverson ja ilmajuurien väleistä leikatut lehdet laitoin veteen kasvattelemaan lisää juuria.

Pääasiallisena oppaanani lisäämisprojektissa toimii Nuoren viherpeukalon opas (Eva Rönnblom, 2001). Kirja, jonka hankin lapsille jokin aika sitten. Kirjassa käydään läpi monien yleisten ja helppohoitoisten viherkasvien hoito-ohjeet. Siinä kerrotaan myös kunkin viherkasvin kohdalla miten kasvia voidaan lisätä. Juuri näistä lisäämisohjeista olemme pikku puutarhuripojan kanssa hyvin innoissamme!

Jos kaikki peikonlehden lisäämisyritykset onnistuvat, meillä on kohta neljä peikonlehteä. Trouble trouble trouble!


Last weekend I decided to propagate our "split-leaf" i.e., Monstera deliciosa. Let’s see how this works out. It might be that soon we have a little rainforest of our own!

4 kommenttia :

 1. Heippa, tre-blogeihin oon tutustumassa ja täältähän löytyi oikein ihana blogi, omaan mieleen :) Tosi kauniita kuvia! Lukijaksi jään :) Jos vain haluat niin käy vastavierailulla blogissani osoitteessa www.amandanunelmia.blogspot.fi Kommentit ilahduttavat ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!!! Kiva, että löysit tänne <3 Käynkin heti kurkkaamassa sinun blogiasi!

   Poista
 2. Miten kävi näille eri pistokkaille? LÄhtivätkö juurtumaan pelkät lehdetkin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anteeksi, että vastaaminen on kestänyt! Veteen laittamiini pelkkiin lehtiin ei kasvanut vedessä minkäänlaisia juuria. Lopulta istutin vain ne latvaversot, joissa oli alunperinkin ilmajuuria. Kaikki istutukset voivat edelleen hyvin. Aika kauan kesti ennen kuin jaettuihin peikonlehtiin tuli uusia lehtiä. Ilmeisestikin ne aluksi keskittyivät juurien kasvatteluun :)

   Poista