mee ja tee se

maanantai 9. helmikuuta 2015

KOULULAISEN SLIPOVERI
Koulun myötä meidän mekkotytöstä on tullut farkkutyttö! Kun eskarissa tytölle mieluisin asukokonaisuus koostui trikoopaidasta, sukkiksista ja mekosta niin nyt useimpina aamuina jalkaan vedetään jonkinlaiset housut, silloin tällöin äidin iloksi puolihame. 

Talvella on housujen kanssa pidetty paljon hupparia, collegea tai neuletakkia. Näin kevättä odotellessa ajattelin, että vähän kevyempi vaihtoehto housujen kaveriksi olisi trikoopaidan päälle puettava slipoveri. En löytänyt mistään mieluista ohjetta, joten kysyin ystävältäni Jaanalta kiinnostaisiko häntä suunnitella slipoveri. Ja jes, kiinnosti! Kuvien slipoveri on siis Matassa Knitsin taitavan Jaanan käsialaa! 

Slipoveri on suunniteltu niin, että sen käyttöikä olisi mahdollisimman pitkä eli se sopii (uskomatonta kyllä!) 116-140-senttiselle lapselle. Kuvien typy on noin 136 cm pitkä. Malli on myös monikäyttöinen. Slipoverin voi pukea joko paidan päälle tai kesän lämmössä ihan sellaisenaan. Sirdar Snuggly Baby Bamboo DK on bambu-villasekoite ja iholla ihanan pehmoinen, suorastaan silkkisen tuntuinen. 

Ja hei! Alla on ohje slipoveriin teille kaikille muillekin, joiden pienistä mekkotytöistä on kasvanut isoja koululaisia, olkaa hyvät!


Koululaisen slipoveri 

Koko: yksi koko, sopii 116-140 cm lapselle 

Neuleen mitat: vartalon ympärys 69,5 cm; koko pituus n. 49 cm; kädentien korkeus n. 16 cm 

Lanka: Sirdar Snuggly Baby Bamboo DK (80 % bambuviskoosi, 20 % villa); 100 g petroolia (111) sekä 200 g vaaleaa roosaa (148) 

Puikot: 60 cm pituinen pyöröpuikko nro 3,5 ja 4 sekä virkkuukoukku nro 3,5 tai käsialan mukaan 

Muut tarvikkeet: 1 nappi 

Tiheys: 23 s ja 33 krs ruutupiirroksen mallineuletta = 10x10 cm 


ETU- JA TAKAKAPPALEET (neulotaan yhtenäisinä kädenteille asti) 

Luo vaalealla roosalla ohuemmalle puikolle 168 s ja aloita 2 o, 2 n -joustinneule suljettuna neuleena. Neulo 6 cm joustinneuletta. Neulo sitten 1 krs oikein ja kavenna samalla 8 s tasaisin välein = 160 s. Tee kavennukset neulomalla 2 o yhteen joustimen nurjien s:iden kohdalla. 

Vaihda työhön paksumpi puikko ja aloita mallineule piirroksen oikeasta alareunasta. Toista piirroksen 16 s:aa kerroksen loppuun. Neulo kaikki piirroksen krs:t ja tämän jälkeen vielä krs:t 1-28. Vaihda työhön petrooli lanka ja neulo ruutupiirroksen krs 29. Jätä nyt takakappaleen s:t odottamaan, jatka mallineuletta etukappaleen 80 s:lla ja kavenna samalla kädenteitä varten kappaleen molemmissa reunoissa joka krs 3x1 s =74 s. Jatka mallineuletta ilman kavennuksia.

Kun kädentien korkeus on n. 13 cm, päätä op:n krs:lla keskimmäiset 20 s pääntietä varten ja neulo ensin pääntien oikea puoli. Jatka mallineuletta ja päätä samalla pääntien reunassa joka krs 1x1 s, 1x2 s, 1x1 s, 1x2 s ja vielä 2x1 s. Päätä lopuksi reunasta lähtien olkaa varten joka 2. krs 1x10 s ja 1x9 s. Neulo pääntien toinen puoli vastaavasti, mutta tee pääntien kavennukset näin: 1x2 s, 1x1s, 1x2 s ja vielä 3x1 s. 

Jatka nyt työtä takakappaleen s:illa ja petroolilla langalla. Tee kädentien kavennukset kuten etukappaleella. Kun olet neulonut mallineuleesta kokonaisen kolmiokuvion (krs:t 29-56), jaa jäljellä olevat s:t kahteen osaan ja neulo ensin toinen puoli. Näin keskelle muodostuu napitushalkio. Neulo halkion reunassa reuna-s aina oikein. Kun kädentien korkeus on n. 14 cm, päätä halkion reunasta alkaen joka krs 1x15 s sekä 3x1 s. Neulo 1 krs kaventamatta ja päätä sitten olan s:t samoin kuin takana. Neulo halkion toinen puoli vastaavasti. 


VIIMEISTELY 

Poimi ja neulo kädentien reunasta ohuemmalle puikolle n. 74 s tasaisin välein. Neulo 2 krs aina oikein ja päätä s:t. Ompele olkasaumat. Huolittele napitushalkion reuna rapuvirkkauksella, eli virkkaa reunaan kiinteitä s:ita vasemmalta oikealle. Poimi ja neulo pääntien reunasta ohuemmalle puikolle n. 82 s (20+42+20) tasaisin välein ja neulo 2 krs aina oikein. Päätä s:t. Kun puikolla on jäljellä viimeinen silmukkalenkki, jatka virkkaamalla tähän lenkkiin 6 kjs ja sulje ketju ps:lla pääntien reunukseen niin, että muodostuu napinläpi. Kiinnitä nappi. 

Aseta neule alustalle mittoihinsa, laita päälle kostea liina ja anna kuivua. Säilytä lankavyötteen hoito-ohjeet. 
*Yhteistyössä Matassa Knitsin ja Tekstiiliteollisuus Oy:n kanssa. Langat saatu blogiyhteistyönä Tekstiiliteollisuus Oy:ltä. 


EDIT 23.2.2015, langan menekki korjattu.


Ei kommentteja :

Lähetä kommentti