mee ja tee se

lauantai 5. heinäkuuta 2014

LASTENVAATTEIDEN EETTISYYDESTÄ / ETHICAL CHIDREN'S CLOTHING

Meillä ollaan ihan rakastuneita kirahviteeppareihin! Tilasimme täksi kesäksi yhdet uudet t-paidat. Lapsille mahtuvat vielä myös viime kesäiset, joten enempää ei tarvinnut hankkia. Poika ilmoitti joku aika sitten pitävänsä vain paidoista, joissa on eläimiä. Niinpä ehdotin lapsille Mini Rodinin luomupuuvillaisia kirahvi-ihanuuksia. Molemmat ihastuivat ja paidat hankittiin!

Tykkään kovasti kauniista lastenvaatteista. Olen kuitenkin hyvin tietoinen vaateteollisuuden eettisistä ongelmista ja siksi sekä lasten että omien vaatteiden ostaminen tuntuu välillä tuskaisen vaikealta. Eettinen vaatteiden kuluttaminen on tällä hetkellä jokseenkin työlästä. Monesti tuntuu, että tieto vaatteen eettisyydestä/epäeettisyydestä on kiven alla. Eettisesti toimiminen vaatii joko aikaa tai rahaa. Toisinaan molempia.

Alla on muutamia periaatteita, joiden mukaan pyrin itse toimimaan. Aina en muista, jaksa, ehdi tai tuntuu, että ei yksinkertaisesti ole varaa. Yritys on kuitenkin kova :)

1) Ostan lapsille vaatteita kirpputoreilta. Koska meillä on sekä tyttö että poika, olen vuosien varrella huomannut, että kirppikseltä löytyy tytöille paljon enemmän hyväkuntoisia vaatteita kuin pojille. Pojallekin on löytynyt paljon vaatetta, mutta niiden löytämiseen on kulunut enemmän aikaa.

2) Laitan meidän käyteyt vaatteet kiertoon: kierrätän isommalta pienemmälle, annan lasten serkuille tai myyn kirppiksellä.

3) Panostan laatuun. Tämä on helpommin sanottu kuin tehty. Korkean laadun tunnistaminen ei aina ole yksinkertaista. Korkea hinta ei välttämättä tarkoita korkeaa laatua tai varsinkaan vaatteen eettistä alkuperää. Minulle laatu merkitsee sitä, että vaate kestää pesuja ja elämää pesujen välissä. Kyselen kavereilta kokemuksia ja luotan tietysti omiin kokemuksiin. Luen ennen ostamista vaatteen materiaalitiedot ja hypistelen kangasta kaupassa. Joistain kankaista pystyy kokemuksen perusteella päättelemään miten ne tulevat käyttäytymään pesussa. Aina ei päättely onnistu.

4) Suosin luonnonkuituja (esim. puuvillaa ja villaa) ja muuntokuituja (esim. viskoosia). Puuvilla ei ole kovin ekologinen materiaali (vaatii paljon kasteluvettä ja torjunta-aineita), mutta ajattelen, että luonnonkuidun käyttö on parempi kuin tekokuitujen (esim. polyesterin, akryylin eli muovin!) käyttö - varsinkin lasten vaatteissa. Puuvillasta suosin luomupuuvillaa.

5) Teen lapsille jonkin verran itse vaatteita. Tämä tietysti vaatii aikaa. Perustrikoovaatteet onneksi valmistuvat nopeasti ja ovat suht helppoja tehdä. Niihinkään ei kyllä aina aika riitä. Lisäksi ongelmaksi muodostuu se, että mistäs niitä eettisesti valmistettuja kankaita sitten saa? ;) Olen onnekas kun minulla on äiti, anoppi ja käly, jotka tekevät myös lapsille vaatteita.

6) Tarkistan ennen ostoa vaatteen valmistusmaan. Yritän olla ostamatta korkean riskin maissa valmistettuja vaatteita uutena (kirpputorilla en toistaiseksi valmistusmaahan kiinnitä huomiota). Tiedän, että tämä asia ei ole yksinkertainen eikä esim. Bangladeshissa tai Kambodzassa valmistettujen vaatteiden boikotoiminen välttämättä ole hyväksi siellä työskentelevälle ompelijalle. Asia on kokonaisuudessaan niin vaikea, että nyrkkisääntönä helpoimmalle tuntuisi suosia EU:ssa valmistettuja vaatteita.

7) Yritän ostaa vain tarpeeseen. Tämä on ollut heikko kohtani. Houkutuksia ja ihanuuksia on tarjolla niin paljon! Olen kuitenkin onnistunut vähentämään lasten kaappien vaatemäärää aikaisemmasta :)

8) Tilaan nettikaupoista, jotka ovat erikoistuneet eettisiin ja ekologisiin vaatteisiin. Kirahviteepparit tilattiin Pikkulinnun kaupasta (KLIK!). Tiedän, että pikkulinnulle tuotteiden ekologisuus ja eettisyys ovat sydämenasioita. Kaupan sivuilla hän kertookin: "Olen valinnut kauppani kaikki tavarat eko sydämellä: kaikki on valmistettu sopusoinnussa maapallon ja ihmisten kanssa. Aina." Ihanasti sanottu :)

Millaisia ajatuksia teissä lastenvaatteiden mahdollinen epäeettisyys tai epäekologisuus herättää? Mitä muita tapoja olette keksineet vaatteiden eettisyyden varmistamiseksi?


Lately I have been thinking how to combine my love for beautiful children's clothing and my worry over fashion industry's misconducts. Here is what I have come up with: 1) I buy from flea markets, 2) when the clothes are too small for us I make sure that they find a new home, 3) I try to buy quality, 4) I prefer organic cotton, 5) I make part of our children's clothing myself, 6) before buying I check where the clothes are made, and favor clothing made in EU or otherwise safe conditions, 7) I try to buy only things that we really need, 8) I favor internet shops that focus on ethical products. P.S. We love our new Mini Rodini giraffe t-shirts <3 

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti